Наскоро се сдобих с такъв пистолет. Какво ме привлече в тази реплика на спортно 22-калиброво пособие? Привлече ме голямата му мощност (400фпс с 0,20г), ниското му тегло, минималният разход на газ и много ниската цена.
Първи впечатления- пистолетът е лек и удобен. 550гр с пълнител, което е около двойно по-малко от армейските модели GBB пистолети. Малко по-дълъг е от обичайното за мен. Дизайнът е изчистен, няма стърчащи от корпуса лостчета и детайли.
Много приятен ъгъл на ръкохватката. Мерикът е регулируем по хоризонтал и вертикал.
Предпазителят е разположен зад левият чирен, на нивото на спусъка. Неудобен е за боравене с една ръка и не може бързо да се включва и изключва. Действа чрез блокиране на спусъка. Според мен е съвсем излишен детайл, поради характера на самият спусък- Само Двойно Действие (DAO) с дълъг ход и голямо усилие за задействане и поради принципа на работа на пистолета- никога няма топче в цевта, освен непосредствено преди изстрел.
Пълнителят е дълъг, едноредов и побира 17 топчета. Захваща се с лостче на дъното на ръкохватката. Това прави изваждането на пълнителя с една ръка невъзможно.
Настройката на хопъпа се осъществява посредством шестограм, през отвор в горната част на цевта.
Реално, цялата автоматика се задейства от спусъка. Цевта се придвижва назад, поема топче от пълнителя и се произвежда изстрел. Пистолетът няма имитация на откат, затова цялата газ отива за ускоряване на топчето. Предимството на това е голяма мощност и нисък разход на газ. Недостатък- спусъкът е тежък, с дълъг ход. Това прави пистолета неподходящ за бързи последователни изстрели с една ръка.
При тестове точността и далекобойността са впечатляващи. Като основен начин на стрелба използвам следният: придвижвам спусъка до момент в който цевта поема топче (което се усеща отчетливо) и след това използвам късият му ход за произвеждане на същински изстрел. Този начин на стрелба не осигурява висока скорострелност, но прецизността на изстрелите е много висока.
От всичко това, може да се изгради картината за един не-тактически пистолет, който може да се използва за прецизна стрелба на големи разстояния. Аз намирам за себе си нишата на този пистолет като второ оръжие при игри в природата. Макар мощността (МДС 5м) и скорострелността му да не го правят подхоящ за динамични престрелки на много къси дистанции, аз оценявам изключително ниското му тегло, което ми позволява да го нося дълго време без да го усещам като излишен товар, а голямата му мощност разглеждам като предимство- позволява ми да поразявам цели на сравнително големи дистанции.
Използвам пистолета с топчетат за основното си оръжие- 0,28g.
Нещо, което липсва специално на мен- възможността да се поставя заглушител. Ако такава възможност беше налична, пистолетът можеше да се превръща в специализирано средство за безшумно премахване на противникови играчи.
все пак, ще видя какво може да се направи по въпроса