Вчера най после си получих коледния подарък А&К СВД и реших да драсна едно малко ревю.
Та ето я и нея - A&K SVD

Тъй като нямам апарат под ръка използвам снимки от нета, като се прибера събота и неделя ще направя по-подробни снимки и ще ги постна, най-вече на вътрешността и механиката на пушката - там е най-интересно.
На пръв поглед пушката ми хареса МНОГО, изцяло метална с изключение на приклада, ложата и пълнителя. Финиша е страхотен, създава впечатление за доста солидно оръжие, а не играчка. Дължината (поданни от нета, не съм я мерил лично) е 1220мм, масата с пълнител е ~2.7 кг.В общи линии страхотно изглеждащо оръжие.
А сега и няколко думи за механиката - там е интересното. Почваме от цевта - а тя е 590мм ! Свършва точно преди огнеприкривателя, в нета четох че е Tight Bore 6.01mm , но това не съм го мерил лично. Все още предстои да се провери в реални условия и с тежки топчета каква ще е групираноста.
Снайпера е спрингов и с изцяло метална механика - това означава презареждане след всеки изстрел, но за сметка на това лесен и евтин ъпгрейд. Буталото е метално и подозрително прилича на APS II, ударно-спускателния механизъм е изцяло метален, с масивен зъб задържащ буталото. Пружината е от АЕГ и заводски идва с М150 - в нета и по магазините го дават 490 FPS.Замерен "аут ъф дъ бокс" снайпера даде 515-520 FPS с 0.20 . Пружината съответно веднага бе сменена с Guarder M170 - с нея закова 580 FPS. Самата смяна става точно за 1 минута - развиват се 2 болтчета, сваля се водача на пружината и самата пружина, слага се новата пружина и в обратен ред се сглобява. В нета пише че снайпера работи безпроблемно с пружина М190, без допълнителни ъпгрейди. Недостатък на подобен ъпгрейд е трудното презареждане - дори и с М170 презареждането е трудно и е препоръчително да е с ръкавици, иначе след няколко последователни изстрели става доста болезнено.
Ако обобщиме всичко по-горе казано
Плюсове :
Ниска цена - ~ $70-$100 в китайските магазини, моята я взех от gunfire.pl за 116 евро
Изцяло метална, със страхотен финиш
Изключително мощна и лесна за ъпгрейд
Минуси :
Ръчно презареждане,трудно и дори болезнено при по-силна пружина
Покрай проблемите на А&К с жълтото правителство е почти неоткриваема по магазините
Хай-кап пълнител и липсата на мидкапи