Малко впечатления от днешният първи игрови тест на М-ката.
Да започнем от
усещането. Няма спор, пушката няма нищо общо с АЕГ репликите с които съм играл или пробвал. Усеща се солидна, масивна, железна, тежи където трябва да тежи, единственото хлопане е на подвижния приклад, което лесно ще се оправи с малко изолир. Останалата част от пушката е стабилна, без луфтове и тракане, колкото и дивашки да съм я клател наляво надясно. Пълнителите са тежки и придават усещане за здравина. Влизат с малко повече усилие и от време на време се налага да ги перна от долната страна за да щракнат както трябва, но в момента в който влезнат луфтове няма. Като стана дума за щракане

... нема толкова як звук от тва пушле - слагане на пълнител, вадене на пълнител, зареждане, почти всичко което е на истинската М-ка го има и тук с присъщите му звукови ефекти. Тежеста е разпределена много добре. Без пълнител центърът на тежеста е почти на средата на оръжието, с пълнител има лек превес към предната част. Пушката се разглабя както истинската, не се изискват инструменти, даже не се изискват сръчни ръце, всеки тупан ще може да я отвори и да човърка. По време на игра я отворих за да отстраня няколко топчета заседнали в Хоп-Ъпа, като за това изпълнение ми трябваше само Шомпол ( мерси на колегата от "Шопски отред" ).
Удобство - Изключително удобна. Когато играя с калашника има моменти в които усещам, че с по-късо оръжие ще мога да се скрия по-добре или ще ми е по-лесно да мина през някакво препятствие или ще ми е по-удобно за еди-кой-си преход. С М-ката нямам подобни мисли. През цялото време ми беше удобна, седеше стабилно в ръцете, не изморява нито при движение, нито при по-дълго целене или движение с готовност за стрелба. При криенето ми в сградите няма момент в който да мисля, че стърчи и ме издава или да ми пречи да заема по изчанчена позиция до някой прозорец. Подходяща за всички ситуации в които бях поставен в днешната игра.
Мерни прибори - Мнението ми за мерните прибори на М-ките си остава непроменено, а именно че са ебати ШИТА. Впечатлението ми е че мерните прибори изискват повече време за целене и ограничават зрителното поле. Мерниците на Калашника са ми къде-къде по-удобни. Усещам и известно напрежение в очите когато се целя през М-ката, докато през АК-то такова нещо няма + това когато вървя с готовност за стрелба гледам над мерниците на М-ката. За щастие за това си има решение и то е бързомерец. Днес на играта погледнах бързомереца на SCAR-a на Васо и подобен уред ще е една от придобивките ми.
Стрелба - Така, ето и по сериозната част, която си остава на 20% разучена през изминалия ден. Пробвах да играя с .28. Пушката ги мета много нагоре. Изтрелях повече топчета преди и след играта отколкото по време. По принцип дават че пушката е "overhopped out of the box" демек прехопена, като е нова

. Т.е. дори хопъпа да е на краен "-" пак ще дига топчетата и че това се оправя след първите 2-3 хиляди изстрела. Докато тествахме след играта с Шифтър и Каска особен прогрес с .28 нямаше, общо взето си ги дига доволно нагоре. Тествахме на краен "-" с .36 - изстрела беше прав и след това падаше надолу - тук вече можеше да се човърка хопъпа докато се получи прав и точен изстрел, но за съжаление топчетата, които гепих от Chaser свършиха и нямаше как да продължим тестовете с тоя грамаж. Стрелбата и групата си остават обект на тестове, който трябва да се направи.
Откат - Ето една от главните придобивки на тва пушкало. Очаквах откат, но не очаквах да е такава лудница. Кефя се на всеки изстрел и на всяко бутане в рамото ми. Звукът от движещите се железни части съчетан с подскачането на пушката ме карат да се хиля през цялото време докато стрелям. Първият ми тест на стрелба беше при Силвето като отидох да я взема. Тестът беше с Green Gas и откатът надмина очакванията ми. След като се прибрах последваха няколко изстреляни пълнителя на Green и още по-голям кеф от якия откат. После дойде време на тест с CO2.... Е НЕМА ТАКАВА ЛУДНИЦА. Бих казал, че откатът с CO2 е с 30-40% по силен, а ROF-a на пушката се увеличава с 80%-90% ( почти двойно! ).
Пълнители - Мда, солено, солено. Пълнителите са скъпи, както на всички газови реплики. Вариантите за избор са Green Gas и CO2. Както писах по-горе с Co2 се наблюдава 30-40% по-силен откат и почти двойно увеличение в темпа на стрелба. Преди 2-3 дни пробвах пушката на 18C на закрито с Green Gas пълнител, като теста целеше да покаже колко топчета изкарва с едно пълнене до горе. Принципно се бях приготвил да изкара около 45 пряко сили 50 изстрела и до там, но с едно пълнене изкарах солидните 90 топчета ( 95, но последните няколко бяха със смешна скорост). В деня на играта не съм усетил пълнителя да се ебава заради студено време, въпреки че не тествах до край колко топчета ще изкара, но броя им определено беше 45+.
За съжаление не можах да тествам хубаво CO2 пълнителя, защото тече ( FUUUUUUUUUUUUUUUUUCK ), така че за него друг път.
Пълнителите побират по 30 топчета и тепърва ще се взимат още.
По пушката има работи за доизкусуряване. Някои козметични, други технически, но тва си го има при всяка реплика. От тук нататък живот и здраве следват инвестиции за пълнители и мерни прибори, както и ако се наложи за смяна на някои фабрични части.